Eigen ervaring

Moederschap

ravizwartwit1fotoHet moederschap is niet vanzelfsprekend voor mij. Toen mijn partner en ik besloten dat we graag een kind wilden en ik gelijk met een grote boog de pil het raam uit gooide, duurde het nog 6 jaar voordat ik zwanger werd. Uiteindelijk hebben we besloten om een medisch traject aan te gaan en dat is succesvol geweest.

Ravi is het grootste cadeau dat ik ooit heb mogen ontvangen, maar dat wil niet zeggen dat het leven een roze (lichtblauwe) wolk werd toen hij er was. Momenten van puur geluk wisselden zich af met momenten van redelijke wanhoop.

Ravi werd ziek, heeft de eerste maanden van zijn leven veel in het ziekenhuis gelegen, vele onderzoeken gehad en is geopereerd toen hij 9 maanden was. En ik, ik was er voor hem, onvoorwaardelijk, elke minuut van de dag én nacht. Mezelf was ik onderweg al lang kwijt geraakt. Toen het met Ravi weer goed ging was het tijd om weer eens voor mezelf te gaan zorgen. Ik was na de bevalling nog eens 10 kilo aangekomen (26 in totaal) en voelde me moe, uitgeblust en soms ook depressief.

Zoektocht

Ik was dolblij met onze zoon en tegelijkertijd voelde ik me heel slecht in mijn vel zitten. Klagen mocht niet, want ik had immers een baby gekregen? Om me heen zag ik vele vrouwen zoals ik. Zich vol op het moederschap stortend, omdat ze de draai met zichzelf niet meer zo goed wisten te vinden. En ik voelde van binnen: dit klopt niet!

Toen ben ik gaan zoeken. Ik heb allerlei diëten gevolgd, maar ik ging me niet fitter voelen en viel niet af. Ben me meer gaan verdiepen in voeding, at gezond, sportte een paar uur in de week, maar mijn lichaam veranderde niet en ik bleef maar moe. Uiteindelijk hoorde ik via een vriendin van metabolic balance. Eerst heb ik het naast me neergelegd, maar toen ik echt niet meer wist wat te proberen, heb ik de stap gezet.

Omslagpunt

Waar ik bij andere diëten geen enkel effect merkte, begon ik met mijn persoonlijke voedingsplan van Metabolic Balance® snel af te vallen en, veel belangrijker nog, ik begon me weer fit en energiek te voelen en ik kreeg weer zin om “een leven op te bouwen” naast het moederschap.

De reden waarom Metabolic Balance® wel lukte en al die andere diëten niet? Omdat het voedingsplan speciaal op mijn lichaam was afgestemd (op basis van 35 bloedwaarden) voelde het alsof ik voor het eerst de juiste voeding binnen kreeg die er voor zorgde dat mijn motor weer ging draaien. Binnen een paar weken voelde ik me al beduidend fitter. En binnen een week begon ik al af te vallen. De structuur die het plan geeft, maakte dat het makkelijk te volgen was en de goede begeleiding zorgde ervoor dat ik het goed vol kon houden en wist wat er in mijn lichaam gebeurde. Vooral de begeleiding was fijn om ook daadwerkelijk iets te doen met al die gevoelens en emoties die vrijkwamen tijdens het “loslaten” van al dat gewicht. En doordat ik die gevoelens de ruimte gaf, kon ik vervolgens weer meer loslaten.

Conclusie

Als ik terug kijk naar die periode, dan is het mij wel duidelijk geworden, waarom ik niet terug in vorm kwam:
  • Ik had tijdens de zwangerschap niet zo heel goed voor mezelf gezorgd, waardoor er tekorten in vitaminen en mineralen  en gezonde vetzuren zijn ontstaan. Juist in een periode dat ik al deze voedingsstoffen zo nodig had. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn baby.
  • Het eerste jaar als moeder is stressvol geweest. Sowieso is het allemaal heel spannend die eerste maanden, maar door Ravi zijn vele ziek zijn, heeft dit nog eens voor extra veel stress gezorgd. En cortisol (stresshormoon) is helaas een dikmaker.
  • Ook de vele nachten met te weinig slaap hadden hier invloed op. Hierdoor raken leptine (zorgt voor gevoel van verzadiging) en ghreline (geeft gevoel van trek) in de war en daarnaast maakt het lichaam bij te weinig slaap niet voldoende groeihormoon aan.

Door goed voor mezelf te zorgen en door volgens mijn Metabolic Balance voedingsplan te eten, kreeg ik alle benodigde voedingsstoffen binnen, waardoor ik weer opknapte. Hierdoor viel al een deel van de stress (voedingsstress) weg. Daarnaast heb ik meer vrije tijd voor mezelf ingepland, daarnaast oa massages, sauna, en lekker lummelen en sporten. Dit tezamen heeft uiteindelijk voor een ommekeer gezorgd.

Inmiddels hebben we er ook een dochtertje bij. Vanuit het niets was ik ineens zwanger. Eigenlijk nadat we het los hadden gelaten. Wat een enorm cadeau!

 

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes