Metabolic Balance – Snoep verstandig eet een appel

iStock_000009670130Small

Dit is één van die slogans waar ik mee ben opgegroeid. Anderen zijn bijvoorbeeld: “brood, daar zit wat in” en “melk, de witte motor”.  Waar deze laatste 2 bedacht zijn vanuit commercieel oogpunt en inmiddels redelijk achterhaald zijn, gaat die van de appel zeker op. Mits biologisch, dat dan weer wel!

Reinigend

In een appel zitten meer en betere vitaminen dan in welk ander fruit dan ook. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan vezels (zoals pectine en cellulose). Deze helpen je om afvalstoffen via de darmen af te voeren. Daarnaast stabiliseert pectine je bloedsuikerspiegel  en is dus een bescherming tegen diabetes.

Beschermend

Met name de  klassieke appelmerken zijn rijk aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen (deze zorgen voor ontregeling en disbalans in het lichaam). Ook wijzen diverse onderzoeken uit dat appels kunnen zorgen voor de verlaging van cholesterol. Waarschijnlijk zijn de polyfenolen en de pectine hier verantwoordelijk voor.

Ontgiftend

Appels hebben een stimulerende werking op de lever en helpen deze om te ontgiften. Daarnaast kan appel(sap) nierstenen en galstenen oplossen.

Bloedzuiverend

Appels zijn bloedzuiverend en werken ondersteunend bij het genezen van eczeem. Bij sommige huidschimmels kan de appel zelfs uitwendig gebruikt worden in de vorm van pulp.

Ontstekingsremmend

Uit onderzoeken blijkt dat met name de triterpenoïden uit appelschil ontstekingsremmend werken bij chronische darmontsteking. Ook de quercetine in een appel werkt langdurig ontstekingsremmend.

Daarnaast zorgt de (ongekookte) appelschil voor verwijdering van urinezuur-depots. Dit kan de pijn bij reuma verlichten. 

Verder zijn appels weefsel-vernieuwend, verzachten ze maagklachten, ontsmetten ze de darmen, kunnen ze helpen om aambeien te voorkomen en kan zelfs diarree bij kinderen verholpen worden door het geven van geraspte appel.

Met schil

Belangrijk is om de appel het liefst rauw en mét schil te eten. In en gelijk onder de schil zitten de meeste werkzame stofjes. Ik snij hem zelf altijd in blokjes (met schil)  en dan een beetje kaneel er over. Kaneel is goed voor de bloedsuikerspiegel en de combi is ook nog eens erg lekker!

Daarnaast zijn appels het hele jaar door verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. 

Metabolic Balance

In je Metabolic Balance voedingsplan word ook minimaal 1 appel er dag opgenomen. Sterker nog, als je om wat voor reden ook geen appels kan/mag eten, dan is het niet mogelijk om een voedingsplan aan te vragen, omdat de appel een essentieel onderdeel is zonder welke we geen succes kunnen waarborgen. 

Het is niet voor niets dat de Engelsen zeggen: An apple a day keeps the doctor away!

 

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes