To koffie or not to koffie, that is the question!

 

koffieIk heb geloof ik nog één “verslaving” over. En dat is koffie! Kan niet precies zeggen waarom ik het zo lekker vind. Voelt meer alsof ik het nodig heb.

Maar wat is nou het verhaal achter koffie? Is koffie gezond of ongezond? Zelf probeer ik het bij 3 kopjes per dag te houden. Mijn machine schenkt dubbele porties, dus eigenlijk zijn het er 6, maar daar hebben we het verder niet over.

Een aantal nadelen van koffie:

  • Het stimuleert insuline aanmaak waardoor het ontstekingsbevorderend en vet vasthoudend werkt.
  • Het bindt mineralen zoals, calcium, kalium en magnesium en bevordert daardoor  oa botontkalking.
  • Het bindt zink. Een mineraal dat helpt de darmwand te herstellen, de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen en bij mannen een belangrijk mineraal in relatie tot vruchtbaarheid.
  • Het kan de bloeddruk verhogen.
  •  Het kan stress en spanning verhogen (wat weer voor een te hoog insuline kan zorgen).
  • Koffie werkt verzurend voor het lichaam (en dus ontstekingsbevorderend).
  • Je lever moet erg hard werken om koffie te verwerken. (Omdat je lever tot 11 uur ‘s ochtends het hardst werkt is het een overweging om pas na 11 uur koffie te gaan drinken).

Zijn er ook voordelen? Jawel:  😉

  • Het stimuleert de vetverbranding (dat compenseert dan vast weer het vet dat word vastgehouden door de aanmaak van insuline).
  • Het remt kankerstimulerende enzymen.

Ongeveer 3 kopjes per dag is prima. Mits je daarnaast niet heel veel zwarte thee drinkt of chocola eet, want ook dáár zit cafeïne in.

Daarnaast zou je er voor kunnen kiezen om de koffie gelijk na de maaltijd te drinken. Je bloedsuikerspiegel is dan toch al van de wap, dus dan kan die koffie er ook nog wel bij.

Het is ook een idee om kardemom en/of kaneel aan je koffie toe te voegen:

  • Kardemon bindt de cafeïne, waardoor deze zich niet meer aan de bovenstaande mineralen kan binden.
  • Kaneel zorgt voor minder bloedsuikerspiegelschommelingen.

Heb het zelf nog niet geprobeerd, maar je zou de kardemon in een verhouding van 1 op 6 (las ik ergens) met de koffiebonen mee kunnen malen. Of je kan wat gemalen kardemon in je koffie strooien. In Arabische landen wordt dit trouwens al veel gedaan.

In bovenstaande verhaal heb ik het trouwens over koffie mét cafeïne.

Cafeïnevrije koffie is weer een ander verhaal. Ook niet gezond, omdat het allerlei extra bewerkingen heeft ondergaan (om de cafeïne eruit te halen) waarbij organisch-chemische oplosmiddelen aan te pas zijn gekomen. Dit maakt dat de lever nóg harder moet werken dan bij gewone koffie.

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes